Kenmerken
- België: zo dichtbij en toch zo verrassend
- Heerlijke stranden, bossen en gezellige steden
- Leuke rolstoel en scootmobiel toeren mogelijk
- Huur van thuiszorg, hulp- en mobiliteitsmiddelen
België: zo dichtbij en toch zo verrassend.
We kennen allemaal de prachtige steden, leuke stranden, bossen, heuvels en de Ardennen – maar België is nog zoveel meer.
Ga mee op ontdekking bij onze bourgondische buurtjes!
Op de meeste locaties kunnen wij u ook (thuis)zorg, hulp- en mobiliteitsmiddelen aanbieden.
Een aangepaste vakantie, reizen en vakanties voor gehandicapten? Wij maken het mogelijk!
Dit is werkelijk een unieke plek in België die door de vele mogelijkheden erg aantrekkelijk is voor het hele gezin. De locatie beschikt over uitgebreide faciliteiten voor gasten met een lichamelijke beperking en biedt daarmee een geweldige locatie waar mensen met en zonder speciale behoeften bij elkaar kunnen komen en plezier kunnen maken.
Belgische kust, West-Vlaanderen Middelkerke, Hotel (met 2, 4 en groepskamers schakelbaar tot 8 personen)
(aan deze pagina wordt nog gewerkt, u kunt hier alwel voor boeken) Dit hotel biedt een vakantieverblijf voor een zorgeloze vakantie met zorg en of hulpmiddelen in grote kamers. Als gast met een beperking en/of een (hoge) hulpmiddelen en zorgvraag kan je volop genieten van een ontspannend en aangenaam verblijf aan de kust in de bruisende badstad Middelkerke.
Belgische Ardennen, Hampteau Villa Hampteau Barrièrevrij (houten chalet voor 10 personen)
(aan deze pagina wordt nog gewerkt, u kunt hier alwel voor boeken)
Zeer ruim (ommuurd) houten chalet met grote tuin met jeu de boulebaan en uitzicht over het Ourthedal. Rolstoel toegankelijk. Ideaal voor 3 generatie verblijf. ….
Reizen en vakanties voor gehandicapten? Rolstoelreizen en vakanties? Jongeren? Ouderen? Senioren?
Ook met een fysieke beperking is bij Stichting Aangepaste Reizen Vakanties voor Gehandicapten van alles mogelijk!!
U kunt gebruikmaken van gediplomeerde verplegers voor uw thuiszorg op vakantie.
Bij vele locaties kunnen wij voor u hulpmiddelen regelen bij de locale thuiszorgwinkels of zijn ze in uw accommodatie aanwezig. Desgewenst kunnen wij u voorzien van een scootmobiel, Swiss Trac of aangepaste auto.
Officiële naam: België
Continent: Europa
Oppervlakte: 30.528 km²
Hoofdstad: Brussel
Inwoneraantal: 11.099.554 inwoners (2013)
Bevolking
De 3 officiële talen Nederlands (Vlaams gemeenschap 60%), Frans (Frans gemeenschap 40%) en Duits (zeer klein deel) maakt België bijzonder. Carnaval wordt door heel België gevierd. Het geloof in België is grotendeels katholiek.
Elektriciteit
In Belgie worden stekkers type F en stopcontacten type E gebruikt met een omhoogstekende pin.
Een adapter voor geaarde stekkers is nodig. Heeft u een platte eurostekker dan hoeft u geen adapter te gebruiken.
Eten en drinken
In de Belgische keuken wordt veel gebruik gemaakt van seizoensgebonden producten en regionale ingrediënten. Het is een gevarieerde keuken die internationaal georiënteerd is. Vooral de restaurants kennen veel Franse invloeden en zijn kwalitatief vaak erg goed. Aan de kust worden veel mosselen en andere vis gegeten, terwijl de Ardennen bekend staan om de goede wildgerechten.
Vooral bekend uit België zijn de Belgische frieten, Brusselse en Luikse wafels, Belgische chocolade, Belgisch bier en Belgische kazen. De Belgische chocolade is bekend over de hele wereld en wordt nog steeds op traditionele manier geproduceerd. Het meest bekende recept is ongetwijfeld de praline, een Belgische uitvinding die dateert van 1912. In België betekent ‘praline’ een chocoladebonbon met een vulling die in eindeloze variaties bestaat.
Antwerpse handjes
Een typisch streekproduct zijn de Antwerpse handjes. Dit zijn koekjes in de vorm van een handje, die verwijzen naar de legende van het ontstaan van de stad. Het deeg bestaat uit boter, eieren, suiker, bloem en geschaafde amandelen.
Konijn met pruimen
Een echt winters gerecht is konijn met pruimen. In het begin van de vorige eeuw was konijn een belangrijke bron van energie voor het armere deel van de bevolking. Tegenwoordig vind je het niet heel vaak meer op de menukaart. De ingrediënten zijn konijn, gedroogde pruimen, donkere trappist, bouillonblokje, ui, laurier, tijm, maïzena, peper en zout.
Moules-frites
Mosselen met friet (moules-frites) wordt vaak gezien als het nationale gerecht van België. Het is dan ook een veelvoorkomend gerecht in de Belgische restaurants. De mosselen worden op diverse wijzen geserveerd, bijvoorbeeld in pikante saus, gemarineerd of op de traditionele Vlaamse wijze. Je krijgt de mosselen meestal in een zwart pannetje, vergezeld van verschillende sausjes zoals knoflooksaus en whiskey cocktail saus.
Paling in ‘t Groen
Paling in ‘t Groen is een streekproduct uit de Scheldestreek. Het wordt gemaakt van zoetwaterpaling in een groene saus die bestaat uit verse groene groenten. In de volksmond wordt dit vaak ‘palingkruid’ genoemd. Meestal wordt het warm gegeten en geserveerd met brood of frieten.
Waterzooi
Waterzooi is een typische gerecht uit de Belgische stad Gent. Het wordt gemaakt van vis of kip, groenten, aardappelen en room. Het is een soort soep en wordt geserveerd met brood. Waarschijnlijk wordt waterzooi al sinds de middeleeuwen bereidt, vooral met de zoetwatervis uit de Gentse rivieren, kanalen, grachten en vesten.
Drinken
Naast de bronwaters uit Spa en Barleduc is ook het kraanwater in België drinkbaar.
Verder zijn er maar liefst 1.000 verschillende soorten Belgisch bier. In een aantal cafés in België staan ze bijna allemaal op de kaart. Dit zijn vooral abdijbieren (van o.a. de abdij van Leffe, abdij van Orval en abdij van Achel) en speciaal bieren zoals kriekbier en Ketje. Vrijwel elk bier heeft zijn eigen glas. Mede door het succes van de commerciële (kunstmatig gezoete) fruitbieren (zoals kriek) heeft Belgisch bier vaak de reputatie zoet te zijn. Echt zoet zijn alleen de gezoete fruitbieren en enkele zeer zware bieren. De combinatie zoet-bitter komt vaker voor.
Geldzaken
In België wordt betaald met de Euro (EUR).
Pinautomaten zijn in ruime mate aanwezig. Creditcards worden bijna overal geaccepteerd.
Klimaat
Men kan drie klimaattypes onderscheiden. Een echt zeeklimaat komt voor aan de kust en een stukje landinwaarts. In Midden-België heerst een zogenaamd gewijzigd zeeklimaat. De afstand tot de matigende invloed van de zee is wat groter en daardoor zijn de gemiddelde temperatuurverschillen wat groter. In het bergachtige gebied ten Oosten van de Maas en de Samber heerst een zogenaamd gewijzigd landklimaat. De invloed van de zee is hier het kleinst en de temperatuurverschillen het grootst. Door de hogere ligging van het gebied is het daar ‘s zomers niet zo warm als in de rest van België.
Reisdocumenten
U dient te beschikken over een geldige identiteitskaart of paspoort. Een visum is niet nodig.
Tijdsverschil
Er is geen tijdsverschil met Nederland.
Openingstijden
De winkels in België zijn maandag tot en met zaterdag geopend van 9.00 uur tot 18.00 uur. Tussen de middag sluiten veel winkels de deuren.
Bussen
Het makkelijke van de bus in België is dat ze goed aansluiten op de trein. Op alle trein/busstations zijn bagagesafes voorhanden zodat u niet met uw inkopen of bagage hoeft te slepen.
Trein
U kunt makkelijk met de trein met een rolstoel of rollator naar België. Treinreis van Amsterdam – Antwerpen – Brussel duur ca. 3 uur.
Het Belgische spoorwegnetwerk is een van de dichtste ter wereld. Bijna elke plaats in België is met de trein te bereiken. Vanaf de meeste stations zijn er ook busverbindingen naar de omliggende steden en dorpen.
Er zijn in België langeafstandstreinen (IC en IR) en stoptreinen (L). Verder zijn er in de spits ook nog piekuurtreinen (P). De IC en IR treinen rijden normaal elk uur. Stoptreinen rijden elk uur of om de 2 uur (vooral in het weekend).
Tussen de belangrijkste steden rijden er verschillende IC en IR treinen. Daardoor is er meerdere keren per uur een snelle trein tussen deze steden. De spreiding is echter niet altijd optimaal (in Nederland rijdt op de meeste trajecten precies elk half uur een trein, in België kan het bv. zijn dat er 2 treinen zijn op 20 minuten, en dan 40 minuten geen enkele trein).
In het weekend rijden de treinen in België minder vaak. Veel stations die tijdens de week door 2 treinlijnen worden bediend, hebben in het weekend maar 1 treinlijn die hun bediend.
De treinen beginnen in België te rijden vanaf 5u ’s morgens. Iets vroeger dan in Nederland dus. ’s Avonds is de laatste trein echter vaak al rond 23u. Er is in België geen nachtnet, maar richting Gent/Brugge/Oostende en Leuven/Luik vertrekken er wel nog treinen na middernacht in Brussel.
België is een knooppunt van hogesnelheidstreinen. Er rijden maar liefst 5 soorten internationale hogesnelheidstreinen vanuit België. Daardoor liggen er ook verschillende hogesnelheidslijnen. Van sommige maken de binnenlandse treinen ook gebruik. Het belangrijkste voorbeeld is de hogesnelheidslijn Leuven-Luik waar de binnenlandse treinen Oostende-Gent-Brussel-Leuven-Luik-Eupen en Brussel-Luik-Wezet(Visé) aan 200km/h over rijden. Er is geen toeslag vereist.
Vliegtuig
U kunt vanaf verschillende vliegvelden in Nederland met het vliegtuig naar diverse vliegvelden in België. U mag gratis met uw vlucht 2 hulpmiddelen en medische bagage tot een bepaald gewicht meenemen; deze moeten wel van te voren
aangemeld worden en tijdens het inchecken moet er een doktersverklaring overlegd worden, deze mag niet ouder zijn dan 3 weken.
Taxi’s
Taxi’s kunt u vinden op de standplaatsen of u kunt ze reserveren. De meeste standplaatsen zijn bij treinstations, luchthavens en drukke wegen in de binnenstad.